Anamaria Vasile

Cum sa iti incalzesti corpul in zilele cu temperaturi scazute

Oricat de gros te-ai imbraca, tot simti uneori ca nu te poti opri din tremurat? Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa iti incalzesti corpul in zilele in care temperaturile din termometre sunt scazute.

Imbraca-te in straturi – oricat de gros ar fi puloverul pe care l-ai imbracat, daca nu iti iei un maiou sau un body pe sub el, tot iti va fi frig. Obisnuieste-te asadar sa porti mai multe straturi de haine. Ideal ar fi ca primul strat sa fie intotdeauna din bumbac (poate fi un maiou ori un tricou), iar ultimul strat sa fie impermeabil – o jacheta waterproof, care sa nu permita umiditatii sa patrunda prin haine si sa accentueze senzatia de frig.

Hainele pe care le porti ar trebui sa fie lejere, nu mulate. Atunci cand porti o geaca mai larga, se creeaza o perna de aer care iti protejeaza corpul de frigul de afara. Daca alegi jachetele mulate si pantalonii skinny, ti se va face frig mai repede.

Tine umezeala departe – atunci cand pielea ti se uda, temperatura corpului scade de 25 de ori mai repede. Asadar, fa tot posibilul pentru a iti mentine hainele si pielea uscate. In acest sens, vei folosi umbrele, pelerine de ploaie, dar si incaltari impereabile si manusi waterproof.

Acopera-ti gatul si pieptul cu o esarfa/ fular – ideal ar fi sa folosesti o esarfa sau un fular din lana, pe care sa il prinzi cu un nod supradimensionat in zona gatului, astfel incat vantului sa ii fie imposibil sa patrunda prin acea zona.

Bea ceva cald – un ceai, o cafea ori o ciocolata calda nu numai ca iti ofera senzatia de incalzire atunci cand le bei, insa totodata iti vor incalzi si mainile reci. In acest sens, e indicat sa mananci o masa calda la pranz, dar si seara, pentru a te incalzi – supele, tocanitele si placintele abia scoase din cuptor sunt recomandate.

Mananca preparate mai grase – daca urmeaza sa petreci mult timp in frig, mananca un preparat mai gras, care e mai greu de digerat. Asta pentru ca organismul se incalzeste atunci cand are loc digestia. Poti alege alimente grase, dar totodata sanatoase precum: avocado, untul ori somonul.

Foloseste-ti respiratia pentru a te incalzi – poti folosi cateva tehnici de respiratie care folosesc mai multe grupe musculare, generand astfel caldura. De pilda, inhaleaza treptat aerul, apoi cand expiri incordeaza-ti muschii abdominali, dar si pe cei din zona pelvina. Repeta acest exercitiu de respiratie pret de cateva minute si vei observa ca functioneaza, iar corpul ti se incalzeste.

Un alt exercitiu de respiratie este cel care provine din yoga si poarta denumirea de respiratia ujjayi. Pentru a folosi aceasta respiratie, incordeaza-ti ceafa atunci cand inspiri pe nas, apoi expira pe gura relaxandu-ti ceafa si gatul. Repeta acest exercitiu pana cand te incalzesti.

Foloseste condimente – ghimbirul, ardeiul iute si piperul cayenne stimuleaza circulatia sanguina, incalzind astfel corpul. Consuma aceste condimente in ceaiuri ori in preparate culinare pe care le poti servi pe parcursul zilei.

Evita consumul de alcool – alcoolul poate crea falsa impresie de incalzire a corpului, insa de fapt acesta scade temperatura corpului. Evita, deci, in zilele racoroase, sa consumi alcool daca vei petrece timp afara, in frig.

Fa-ti o baie calda – daca ajungi acasa dupa multe ore petrecute in frig si inca tremuri, o baie calda iti va creste rapid temperatura corpului. Pentru ca temperatura sa se mentina si dupa ce iesi din baie, asigura-te ca te imbraci bine, pune-ti si un halat pe tine si nu uita de sosete si de papucii de casa. In acest fel, vei reusi sa mentii senzatia de caldura pe o perioada cat mai lunga.