Anamaria Vasile

Patronul brutăriei din Ditrău a cedat presiunii localnicilor și anunță că îi va muta pe srilankezi: „Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva”

Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție, în urma protestelor din partea localnicilor, care au atras acuzații de rasism la adresa comunei.

Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiție cu care se vor lua măsurile următoare, transmite Radio Europa Liberă România. Proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. El le-a spus oamenilor că aceștia nu locuiesc în Ditrău și nu vor fi ”deranjați”. Mai mult, bărbatul a invitat oamenii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și a spus că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să se lucreze. ”Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri neconfirmate.

Peste 300 de persoane au participat la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. RECOMANDĂRI Cum arată apartamentul femeii care a murit săracă, deși avea în casă 1,5 milioane de euro Primarul din Ditrău, la discuții cu localnicii. Foto: Beliczay László / szekelyhon.ro Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, cât localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor. Oamenii susțineau că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Primarul comunei a încercat să găsescă o soluție, respingând acuzațiile de rasism. „Noi, ca primărie, excludem tot rasismul, și eu personal aș vrea să exclud tot rasismul din comună. Preotul a fost la întâlnire, am început cu o rugăciune să putem rezolva această problemă pașnic și să nu ne râdă lumea”, a declarat primarul comunei, Puskás Elemér. El a spus că, de fapt, problemele localnicilor erau cu patronul brutăriei, care nu ar fi plătit ore suplimentare, acuzații pe care acesta le respinge.