Anamaria Vasile

Sotul bolnav nu vorbise de 20 de ani, dar intr-o zi a inceput sa scoata niste sunete urate. Cand sotia s-a apropiat de barbat si a inteles ce auzise, i-a inghetat sangele in vene! Ce secret tinuse in el de atata amar de ani

Don si Lorraine au fost casatoriti timp de 25 de ani si au devenit cu timpul atat parteneri in viata, cat si in munca, cei doi conduceau impreuna o ferma.
Dupa ce au avut trei copii frumosi impreuna, Don a fost diagnosticat in anul 1995 cu ALS, o boala necrutatoare care, in doar cinci ani, l-a facut incapabil sa mai traiasca fara un ventilator pentru respiratie, de aceea in ultimii 15 ani nu a putut vorbi.
Dar Lorraine nu a renuntat la sotul ei – si-a amintit ca i-a promis sa-i fie alaturi si la bine si la greu, asa ca a devenit asistenta lui medicala, a invatat tot ce trebuia pentru a putea avea grija de el si pentru a face tot ceea ce Don facea in ferma pana atunci. Dar ceea ce o durea cel mai mult pe femeie era faptul ca sotul ei nu mai putea vorbi.

Femeia era hotarata sa gaseasca o cale de a comunica cu el! Asa ca a facut o tabla pe care erau litere, pentru ca Don sa ii indice ce vrea sa spuna, litera cu litera, dar procesul asta dura o vesnicie, daca voia sa spuna o fraza intreaga. Cel care le-a schimbat viata amandurora a fost Mick Ebeling si echipa lui de la Not Impossible Labs, o companie care creeaza solutii pentru persoanele cu dizabilitati.

Ei au inventat un dispozitiv care ii permitea lui Don sa vorbeasca cu ochii, foarte repede, pe acelasi sistem al privirii literelor. Programul simula chiar si o voce! In sfarsit, dupa 15 ani, Don a putut sa-i spuna sotiei sale tot ce gandise in ultimii 15 ani, lucru care a fost incredibil de frumos!
Care a fost primul lucru pe care i l-a spus sotiei sale? Iata:
„Draga mea Lorraine, nu-mi pot imagina viata fara tine. Tu esti cea care a facut ca ultimii 25 de ani din viata mea sa zboare si esti singura care m-a facut sa-mi suport boala in ultimii 15 ani. De-abia astept urmatorii 20 de ani alaturi de tine. Te iubesc”.