Anamaria Vasile

În anii ’70 era actriţă sexy, acum e călugăriţă: «Am avut desfrânări, beții, avorturi»

În anii ’70 era actriţă sexy, acum e călugăriţă: «Am avut desfrânări, beții, avorturi»

”Trăiam în libertinaj. La 15 ani m-am apucat de fumat, la 17 ani am avut primul amor”, povestește acum Maica Ecaterina

A fost una dintre blondele fatele ale scenei teatrului românesc, purta fustițe de o palmă și era recunoscută drept cea mai sexy actriță a vremurilor. După ani de zile de trăit în păcat, Monica Fermo s-a călugărit. Acum poartă numele de Ecaterina și recunoaște că până la 33 de ani a trăit în libertinaj. La acea vârstă a decis să se boteze.

În tinerețe, Monica Fermo a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Era blondă, cu ochii albaștri și devenise una dintre cele mai provocatoare prezenţe actoriceşti, în anii ”70. Era sexy, bărbații tânjeau după ea, fuma, consuma alcool, petrecea până dimineața: într-un cuvânt îi plăcea viața.  Nimic nu prevestea că dintr-o divă se va transforma într-o umilă călugăriță. În 1986, avea 33 de ani când s-a botezat. Părinții, tatăl evreu, mama ortodoxă, au stabilit ca ea singură să decidă ce religie va dori să aibă.

” Primii mei paşi în viaţă au fost în monstruozitatea patimilor. La 15 ani m-am apucat de fumat, la 17 ani am avut primul amor spiritual şi fizic şi, de acolo, totul s-a derulat cu o viteză extraordinară către hăul de nepătruns cu mintea. Au urmat desfrânări,  avorturi, beţii, petreceri. În tot ce am făcut, am ales non-valoarea. În copilărie și tinerețe am fost rebelă și non-conformistă, de fapt eram în căutarea libertății. După o viață derulată numai în patimi, în păcate și în libertinaj, cu o meserie complet diferită de mănăstire, am ajuns să primesc taina sfântului botez, să-l cunosc, să-l primesc și să-l trăiesc în inimă, în minte și în suflet pe Hristos. L-am cunoscut pe Dumnezeu în cel mai liber mediu: cel al artiștilor. Greutatea păcatelor mele era atât de mare că mă apăsa fizic și dintr-o dată m-am eliberat”, povestește femeia, pentru Atalas TV.

Acum, se numește Ecaterina, are 66 de ani și trăieşte într-o chilie de mănăstire din centrul cetăţii Ierusalimului, lângă Sfântul Mormânt. A plecat în Ţara Sfântă în anul 1990 cu gândul să uite de Monica Fermo, să se roage pentru păcatele ei şi să ducă o viaţă în rugăciune. Și a reușit. ”Toți colegii din teatru m-au apostrofat atunci și mi-au spus că am încetat să mai trăiesc, că îmi impun alții și că este un drum din care nu mai pot ieși, dar n-am avut nici o secundă de îndoială, de spaimă, de incertitudine. Ceea ce m-a animat este iubirea de Dumnezeu. Asta este baza convertirii mele. Nu a existat frică de viitor. Frica este de la diavol” , continuă maica Ecaterina mărturisirile. Chiar dacă duce o viață monahală, călătorește mult și vine des acasă, unde stă câteva luni pe an. Este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața lumească  și este de părere că ”în zilele noastre, satanismul abundă”. În plus, crede că Biserica Ortodoxă Română nu a ajuns la stadiul de a comunica cu enoriașii săi și de a le înrădăcina în suflet pe Hristos. ”Oamenii trebuie să știe că nu existăm pe pământ ca să gătim, să facem copii, case, școli, ci ca să ne mântuim”, a conchis Fermo.