Anamaria Vasile

Emma Neagu a fost o eroina

A murit Emma Neagu, gimnasta de 15 ani care a cucerit o țară întreagă cu puterea și curajul ei. Apariția ei la ”Românii au talent” a fost o lecție de viață pentru toți românii. Emma Neagu a cerut să-i fi amputat piciorul Emma Neagu a murit pe 7 aprilie la numai 15 ani, din cauza unui cancer osos foarte agresiv. Boala i-a fost diagnosticată în 2017, iar medicii au spus, la momentul respectiv, că îi pot salva piciorul. Însă Emma a ales să-i fie amputat pentru a putea să danseze în continuare. Pasionată de gimnastică și dans, Emma a început sportul la numai trei ani.

„Când i-au spus că îi pot salva piciorul, ea a ales să-l amputeze, pentru că i-au spus că dacă îşi va salva piciorul va fi doar pentru partea estetică, va avea un metal în picior şi va termina cu gimnastica şi cu dansul, dar dacă îşi va amputa piciorul, cu multă muncă şi determinare, va putea să facă ce făcea şi înainte. Am avut multe divergenţe. «Tu ai înnebunit? Să-i laşi să-ţi taie piciorul când poate fi salvat?»“, a povestit mama Emmei la ”Românii au talent”.

Anunțul decesului a fost făcut de mai multe organizații din Canada, țara în care s-a născut Emma. Ea devenise imaginea mai multor campanii de susținere a copiilor bolnavi de cancer.

”Emma nu şi-a dorit să fie amintit drept fata bolnavă de cancer şi a urât expresia «a pierdut bătălia». Îşi dorea, în schimb, să fie pomenită drept fata care putea să meargă în mâini şi să facă mişcări complicate în ciuda cancerului. Deşi avea o vârstă fragedă, Emma a fost suficient de înţeleaptă încât să ştie că o victorie ţine doar de viziunea proprie şi de ceea ce laşi pe această lume, nu de final“, a spus familia.

Dupa ce i s-a descoperit tumoarea osoasa de marimea unei portocale, Emma Neagu a făcut chimioterapie timp de nouă luni. Apoi a trecut printr-o operație rară, în cursul căreia medicii i-au îndepărtat porțiunea de picior afectată de cancer , apoi i-a atasat tibia de șold. Astfel, glezna ei a putut să funcționeze pe post de genunchi, ceea ce i-a permis fetiței să continue să danseze. Cu o proteză sau cu o tijă metalică în picior, Emma nu ar fi avut să folosească genunchiul și multe mișcări i-ar fi fost imposibile.