Corpul constituie principalul punct de atractie al unei femei. Cand el se simte bine, si noi ne simtim bine.
Corpul constituie principalul punct de atractie al unei femei. El este cel care inlesneste comunicarea, limbajul sau fiind mai eficient decat cuvintele bine alese. Cu ajutorul lui dam nastere la alte vieti. Cand el se simte bine, si noi ne simtim bine.
Cand acesta este atragator si tanar, si noi suntem la fel. Cum am putea atunci sa nu-i acordam importanta care i se cuvine? Cine nu si-ar dori sa se bazeze pe frumusetea corpului pana la sfarsitul vietii? Nu putem impiedica insa ca timpul sa-si puna amprenta asupra trupului nostru.
Dupa varsta de 30 de ani, corpul trece prin multiple modificari, avand loc transformari la nivelul organelor, al pielii, al oaselor si al muschilor si al articulatiilor.
Modificarile hormonale care apar dupa varsta de 30-35 de ani predispun la ingrasare chiar si in conditiile in care stilul de viata si alimentatia sunt cele corecte. Cea mai rapida crestere in greutate are loc dupa 30 de ani, fapt relevat prin analiza indicelui de masa corporal al diverselor categorii de varsta.
IMC-ul se calculeaza imparting greutatea in kilograme la inaltimea (centimetri) la patrat. Valorile normale pentru IMC sunt cuprinse intre 18.5 si 25. Daca atunci cand avem 20-29 de ani, indicele de masa corporal are valoarea medie de 24.4, intre 30 si 39 de ani valoarea medie e indicelui ajunge la 26.4.
Asadar, dupa varsta de 30 de ani, o mare parte dintre femei devin supraponderale.
Pana in aceasta varsta, echilibrul dintre cantitatea de progesteron si estrogen este unul stabil. Progesteronul isi face treaba la capacitati maxime, avand un rol foarte important in sustinerea masei musculare si la arderea grasimilor in exces.
Estrogenul, in schimb este substanta vinovata de depunerea de grasimi de pe sani, coapse si fese, dar in conditii normale actiunea ei este anihilata de progesteron.
Dupa varsta de 35-40 de ani, aceasta balanta hormonala incepe sa-si piarde din echilibru. Cantitatea de estrogen nu mai este constanta si cunoaste valori oscilante. In perioada de dinaintea menopauzei, estrogenul atinge valori foarte inalte.
Si tot in premenstruatie, nivelul de progesteron scade, ceea ce duce la depunerea de grasimi. Odata ce inaintam in varsta, suntem mai predispuse la acumularea de grasime si la celulita. Hormonii sunt cei care repartizeaza grasimea de pe sold, burta, coapse si fund si tot ei influenteaza structura tesutului.
Pe langa deranjamentul hormonal, depunerea de grasime este cauzata si de toxinele interioare care blocheaza materialele rezultate din ardere sau de o proasta functionare a ficatului, a rinichilor, de o alimentatie nerationala, de lichide aflate in cantitate prea mica, din cauza lipsei de miscare, a constipatiei sau a proastei circulatii a sangelui.
O circulatie limfatica deficitara, datorata in special unui stil de viata nesanatos, are consecinte negative asupra corpului nostru. Circulatia limfatica are rolul de transportator de reziduri in organism si de aceea cand aceasta intampina greutati, se produce o acumulare anormala de apa.
Aceasta la randul ei duce la degenerarea celulelolor, la imbatranirea si lasarea pielii, favorizand totodata umflarea celulelor grase. De asemenea, studiile medicale arata ca stresul si anxietatea duc la eliberarea unui alt hormon numit cortizon.
Iar acest hormon declanseaza senzatia de foame. Tot stresul este raspunzator de toxinele care se elibereaza in organism si de retinerea apei in iterstitiu. Organele raspunzatoare de anihilarea toxinelor: rinichii si ficatul vor fi suprasolicitate, iar activitatea celulelor scade, producand umflarea celulelor de grasime. Au loc depuneri marite de grasimi.
Un regim alimentar deficitar, sarac in vitamine si saruri minerale completat de lipsa de miscare si de tutun sau alcool in exces determina o crestere a cantitatii de sodiu, adica la o aciditate mare. In celule are loc o acumulare de apa, iar toxinele nu mai permit ca celulele sa se regenereze.
Din cauza aciditatii ridicate se produce o stare de disconfort fizic generala. Aceasta aciditate la randul ei provoaca acumularea de substante si componente chimice care nu au fost digerate corespunzator. In cazul unei supracresterii a toxinelor, circulatia limfatica nu mai poate realiza anihilarea lor.
O alta cauza care duce la aparitia grasimilor se datoreaza unei slabe circulatii a sangelui. Din cauza inactivitatii fizice, pe solduri, fund si coapse, oxigenarea cu sange este mai slaba.. Toxinele se acumuleaza exact in aceste locuri, pielea pierzandu-si din elasticitate si suplete.
Dupa 30 de ani, trebuie sa invatam sa acordam mai multa grija si atentie trupului nostru. Trebuie sa facem miscare cat mai des si sa incercam sa avem o alimentatie echilibrata. Si poate, cel mai important, trebuie sa aducem din nou natura de partea noastra.